5 dôvodov, prečo si vážiť rodičov

05.03.2013 13:22

Rodičia. Vďaka nim sme tu ale často nevidíme ich dobro a lásku, ktorú nám dávajú. Tu je päť dôvodov, prečo si vážiť rodičov.

 

1 ) Vaša existencia

Najsilnejší dôvod, prečo si vážiť svojich rodičov je jednoduchý – bez nich by ste na tomto svete neboli. Oni vás porodili, oni vás prebaľovali, oni vás kŕmili. Proste starali sa o vás od samého začiatku – od narodenia.

 

2 ) Snažia sa robiť len dobre

Túto vetu každý z nás počulu už mnohokrát. Ja som ju tiež počúval – od babky, od dedka, od profesorov aj od rodičov. Často krát mi táto veta liezla na nervy a neveril som tomu. Ale teraz, keď som starší a múdrejší (aspoň dúfam) som pochopil, že to bola len pravda – že keď mi kázala dať si odpornú čiapku nechcela aby som vizeral ako pako – chela aby mi bolo teplo. Že keď ma posielala skôr spať nechcela mi pokaziť večer – chcela aby som sa dobre vyspal. Takto by som mohol pokračovať donekonečna. Nabudúce, ak vám vaši rodičia, budú niečo prikazovať alebo zakazovať – zamyslite sa nad tým a poslúchnite – chcú len dobre.

 

3 ) Bez nich by ste boli bezdomovci

Obliekam si tričko z Kenvela a dlhými krokmi cez obývačku prejdem do kuchyne. Zoberiem pohár a nalievam si malinovku. Potom sa vrátim do obývačky a zapínam si zábavnú reláciu. Koľko vecí z týchto troch viet som musel použiť ? Tričko, podlaha, pohár, malinovka, obývačka, gauč, televízor, teplo. Toto všetko nám dávajú rodičia. Nebyť ich tak si nesadáte pred telku v teplom pyžame ale ľahínate si na mokrú zem, zakrývate sa krabicami a ohrievate sa pri slabom ohníčku spolu s ďalšími obyvateľmi pod mostom. Vážte si každú ponožku, každý mililiter vody a každý stupeň celzia na teplomeri. Iní také štastie nemajú.

 

4 ) Jedlo a pitie

Každodenne dostávate príjem potravy a pitia. A tieto zásoby vám nekupuje nik iný ako vaši rodičia. Veľa detí často odvráva a nadáva na jedlo, že je studené, alebo málo upečené. Ale čo majú hovoriť deti, ktoré sa kŕmia pieskom a pijú vodu s príchuťou bahna ? Vážte si každú porciu jedla a pitia.

 

5 ) Sú tu vždy pre vás

Spomeňte si koľko krát vám už pomohli – zaviezli vás do školy, spravili desiatu, uvarili večeru, pomohli s úlohami, nainštalovali internet, kúpili počítač,... Dávajú vám toľko lásky a pochopenia – ale my to často prehliadame a vidíme len to zlé – zakazujú nám byť na počítači dlhšie ako hodinu – pritom nebyť ich, ten počítač ani nie je. Vážte si všetko čo pre vás robia – nebudú tu navždy.