9 tipov na využitie voľného času

26.01.2013 17:41

Náš voľný čas sa dá využívať naozaj tísickami spôsobov. Ja uvediem iba niektoréz nich. Už sa vám niekedy stalo, že ste prišli domov, napísali si úlohy a do
polnoci ešte veľa času ? Nechcelo sa vám ísť spať ? Nemali ste čo robiť ? Nikdy sa neponáhlate domov preto lebo sa tam nudíte ? Skúste sa inšpirovať :

1) Krúžky


Prvá možnosť využívania voľného času je organizácia Centrum Voľného Času v skratke CVČ. V každom väčšom meste by takáto budova mala byť. Skúste
tam zájsť a povypytovať sa krúžky aké tam majú. Určite tam nájdete výtvarný, hudobný, športový, modelársky a mnoho iných. Možno v sebe odhalíte skrytý talent.

 

2) Šport


Možno ste ľavý na kreslenie či modelovanie. Tak skúste šport. Hovorí sa, že športom k trvalej invalidite ale nie je to vždy pravda. Veď si len skúste
porovnať koľko zarobí taký Lionel Messi a koľko doktor alebo právnik. Začína byť normálne, že každá dedina má svoj vlastný štadión. Skúste zavolať pár kamarátov a zahrajte si futbal. Možno vám to pôjde fajn. Potom vyhľadajte, klub a informujte sa. Alebo čo taký volejbal, basketbal alebo hokej. Áno, sú to všetko menej populárne športy ako futbal ale nie je to nemožné.

3) Básničky, knižky, poviedky, pesničky


Skúste si zobrať papier a pero a napísať nejaký príbeh. Môže byť vymyslený alebo aj skutočný. Rozsah by mohol mať minimálne stranu A4 a maximálne tri strany A4 formátu. Potom si zapnite počítač (ak žiadny doma nemáte tak na papier) a skúste ten príbeh trochu rozvinúť. Teraz by rozsah mohol byť asi desať strán formátu A4. Potom skúste pridať zápletku, opisy osôb, rozvinte to, rozdelte na kapitoly. Teraz by to kľudne mohlo byť dvadsať až tridsať strán A4. Teraz si to celé pekne v kľude prečítajte. Nemusíte hneď a naraz ale celé. Poupravujte vylepšite. Teraz si odpovedzte na otázku : Je to pekne napísané ? Páči sa mi to ? Teraz to skúste dať kamarátovi na USB alebo mu to vytlačte s menším písmom ( miniete menej papiera aj tonera). Páči sa mu to ? Možno práve o päť, desať, dvadsať rokov budete svetoznámym spisovateľom. Teraz skúste niečo iné. Zoberte si papier a pero a premyslite si nejakú tému. Môže to byť napríklad Jar, O mne alebo Škola. Začnite o tom písať vo veršoch a rýmoch. Potom si to prečítajte, poobmienajte a znova dajte niekomu prečítať. Páči sa mu/jej/im to ? Ak áno skúste ďaľšiu. O roch možno vydáte básnickú zbierku. Je naozaj mnoho spôsobov ako sa angažovať s papierom a perom v ruke.

4) Zberateľstvo


Tento "šport" alebo lepšie povedané koníček sa stáva veľmi populárnym. Určite niekto z vášho okolia niečo zbiera. Niekto možno servítky, papieriky, mince, zbrane iný zasa starožitnosti nábytok, pogy a hágy, nálepky alebo hračky. Niektorý zbierajú napríklad
staré autá alebo lietadlá. Zbierať sa dá v dnešnej dobe už naozaj skoro všetko. Ja som napríkald kedysi zbieral pogy a hágy, teraz zbieram nálepky. Pravda, nič nie je zadarmo ale keď vás to baví, treba obetovať nejaké to euro na svoju záľubu. Nájdite vo svojom okolí ešte niekoho kto to čo vy, zbiera tiež a skúste si s ním povymienať. Za pár mesiacov či dokonca týždňov intenzívneho zbierania prídete na to, že máte celkom slušnú zbierku napríkald tých servítok.

5) Priatelia


Dôležitov časťou života sú pritelia. Skúste raz za čas pozvať svojich priateľov na zmrzlinu, do kina alebo jednoducho sa túlať po meste. Vymente si novinky a dohodnite ďalšie stretnutia. Niekedy môžete zavolať celý tucet spolužiakov, kamarátov a vyraziť si "von". Samozrejme nie každý má rad to čo ten druhý. Nie nadarmo sa hovorí, že sto ľudí sto chutí. Dohodnite sa. Dnes tam zajtra zasa hentam a o týždeň tu. Alebo sadnite na bicykel a zavolajte kamaráta. Čo takto vyraziť si na bicykli do blízkej dediny, kochať sa prírodov, zájsť na kofolu a potom znova naspäť ? Nie len, že si užijete pobyt na čerstvom vzduchu ale upevníte si i kamarátstvo. Ako povedal jeden múdry človek : "Rodinu si nevyberáš, priateľov áno" a ako hovorím ja "Bez priateľov sa žiť nedá".

6) Záhradkárčenie


Ďaľšia možnosť je starať sa o záhradku. Ak žiadnu nemáte alebo bývate v paneláku, nezúfajte. Poproste rodičov aby vám nejakú bankovku dali a vydajte sa do mesta, do obchodu s kvetinami resp. do kvetinárstva. Vyberte si kvetináč vhodnej veľkosti. Ale ešte predtým si premyslite či chcete pestovať úžitkovú ( s plodmi ) alebo estetickú, ktorá bude slúžiť na skrášlenie vašej izby. Potom budete potrebovať hlinu, ktorú tiež dostanete kúpiť v kvetinárstve a hodila by sa aj lopatka. Potom by už nemal byť problém so zasadením. Pozorne si ale prečítajte návod a hladne zistite dve hlavné veci : kedy ju treba polievať a aké prostredie tejto rastline vyhuvuje (slnko, tieň). Určite vám to vyčaruje úsmev, keď po pár týždňoch poprípade mesiacoch sa zo semienka vykľuje nádherná rastlina.

7) Vlastné umenie


Možnosť je (ako je spomenuté aj v reklame na Tofiffe) vytvárať vlastné umenie. Môžete si napríklad spraviť bicie z kelímkov od jogurtu alebo hrad z toaletných stredov. Fantázii sa medze nekladú. Je tu aj možnosť vytvárať svoje stolné alebo aj počítačové hry. Mňa osobne to veľmi baví. Dokonca ma to tak chytilo, že neostalo pri jednej hre :-).

8) Environmentálny aktivista


Ak máte radi prírodu tak sa vám otvára niekoľko možností. Tá najľahšia je prejsť sa po parku a všímať si aké krásne stromy a kvety v nich sú. Tiež sa otvára možnosť upratania okolia. Ak ste si vo vašom okolí všimli smeti alebo "prírodné koše" neváhajte, vezmite veľké vreco a choďte to tam upratať. Je to síce neplatené ale budete mať výborný pocit z dobre vykonanej práce. Poprípade skúste na to nahovoriť zopár kamarátov, odfoďte to pred a po tom ako ste to skrášlili a potom sa kochajte, poprípade ukážte spolužiakom, rodičom, učiteľom a uřčite na vás budú hrdý. Alebo to môžte poslať do GREENPEACE.

9) Zárobková činnosť


Ak ste už starší a nestačí vám vreckové, ktoré od rodičov dostávate, alebo nedostávate vôbec nič akúste to zmeniť. Je tu veľa spôsobov a to nemyslím len roznášanie novín (raz som si to skúsil a nie je to taká nuda ako sa zdá). Skúste napríklad ponúknuť susedovi, že mu budete raz do mesiaca kosiť trávnik. Alebo starenke naproti, že jej budete každý deň zo školy chodiť na nákup. Je tu fakt veľa možností len treba rozmýšľať a konať.

... a mnoho iného. Uviedol som tu skutočne iba zopár možností, snáď sa inšpirujete. Dúfam, že vás tento článok zaujal a ak nie tak možno vás zaujme iný. Nie každému sa dá predsa vyhovieť. Sto ľudí, sto chutí.