10 tipov na ochranu životného prostredia

17.03.2013 11:28

Zostavil som pre vás 10 jednoduchých tipov ako ochrániť životné prostredie. Inšpirujte sa o ochraňujte.

VODA

Voda sa ne zemi pomaly míňa no mnoho ľudí akoby to ani nevelo a veselo si plýtva, čo ale nie je vôbec dobré. Za trest by som im dal týždeň piť morskú vodu aby zistili, aké to je ak dojde voda na zemi. A čo robiť, aby sa to nestalo už za vašich detí ?

1 ) Nie veľa kúpeľov

Pri kúpaní miniete asi desaťkrát viac vody ako pri sprchovaní, to znamená, že deviatimi sprchami miniete menej vody ako jedným kúpeľom, preto ak sa na miesto kúpania osprchujete, šetríte tým vodu aj peniaze. A pritom kúpanie nie je záruka plnohodnotného očistenia. Sprcha je predsa len tlak vody, ktorý z vás tú špinu zmije a odtečie do kanála. Preto si kúpeľ doprajte maximálne raz za týždeň.

2 ) Sprchovať sa studenou vodou

Väčšina ľudí, keď ide  do spchy si nastaví veľkú teplotu, okolo 35 stupňov, možno aj viac. Donedávna som to aj ja tak robieval a trávil v sprche aj desať minút. Nedávno som si povedal dosť ! Začal som sa sprchovať studenou vodou a objavil som čaro tohto nápadu. Na jednej strane šetrím životné prostredie, pretože v sprche teraz trávim maximálne päť minút a na strane druhej posilňujem svoju imunitu. Má to aj malú výhodu, že nabudúce, ak vás niekto obleje studenou vodou, nebude to pre vás šok.

3 ) Nenechávať zbytočne pustenú vodu

Počas umývania zubov, počas pitia, počas obzerania sa v zrkadle. Toto sú činnosti, pri ktorých niekedy zabudneme, alebo náročky necháme pustenú vodu. Pritom pustená voda nám zuby nevyčistí. Ak si nabudúce budete umývať zuby, naberte si pastu, zastavte vodu a v kľude si tri minúty umývajte zuby a potom vodu znova pustite. Neplýtvajte.

4 ) Neplýtvajte

Niekedy dosť plýtvame vodou. Uvediem niektoré aktivity : umývanie podlahy, polievanie záhrady alebo samotné sprchovanie. Načo si nabrať do vedra desať litrov, keď to pekne umyjeme aj s piatimi ? Načo zbytočne nechávať pustenú vodu na polievanie dve hodiny ? Na čo nechať pustenú vodu, keď sa mydlíme ? Odpoveď je – kvôli vlastnej pohodlnosti. Ak by sme neboli taký leniví a nachádzali spôsobi ako neplýtvať vodou ale radšej ju šetriť, žilo by sa nám lepšie. Veď si len predstavte, čo by za pohár vody dali deti v Afrike. Pre nás znamenajú tri litre ako úplna samozrejmosť. Šetrime vodu, nie sme na tomto svete sami. Jedného dňa dojde pitná voda a ľudia nebudú mať čo piť, čo potom ? Čo ak sa to stane už za vaších pravnukov ?

5 ) Splachovať podľa potreby

Na záchodoch zvyčajne bývajú dve tlačidlá – jedno veľké a druhé o niečo menšie. Nie sú tam dve len tak, ako iste viete. Malé je na malú a veľké na veľkú potrebu tak to tak používajte. Nebudme pohodlní a skúsme sa trafiť aj do toho menšieho tlačidla.

 

ODPAD

Dnes je na svete (aj na Slovensku) veľmi veľa skládok s odpadom. Mnohí ho vytvárajú veľmi veľa. Čo robiť, aby ste medzi nich nepatrili ?

1 ) Separovať

Separovanie, po slovensky oddelovanie je triedenie odpadu do určitých skupín. Skupín je pomerne veľa – sklo, plasty, papiere, kovy,... Základné sú papiere a plasty. Ak náhodou ešte nesaparujte, skúste si založiť dve veľké vrecia na papiere a plasty. Nebude vám to zavadzať, pretože každý mesiac ich odvážajú a nebudete mať ani plné kontajnery. Ale nestačí mať iba dve vrecia, treba vedieť aj správne separovať, rozlíšiť, čo kam patrí. Ak by ste si neboli istí, vyhľadajte si to na internete alebo sa pozrite na najbližšom separačnom kontajneri.

2 ) Nevytvárať ho

Nevytvárajte zbytočne odpad. Ak napríklad budete mať kus kartóna, nemusíte ho hneď vyhadzovať. V sekcii Darčeky nájdete niekoľko zaujímavých tipov ako kartón použiť, ako z neho vyrobiť napríklad darčeky. Ja osobne si odkladám rolky z toaleťákov, kartóny z nepotrebných krabíc, alebo hociaký iný použitelný odpad.

3 ) Nekupovať potraviny s veľkým podielom odpadu

Dnes už mnohí výrobcovia nepriamo podvádzajú svojich zákazníkov tým, že dajú veľký obal a malý obsah. No schválne, kto už mal čipsi, v ktorých bolo menej ako polovica vzduchu ? Jedine čo poznám, tak asi Pringless ale tie sú aj sakra drahé. Druhý spôsob ako šetriť odpad je kupovať radšej 1,5 litrové fľaše ako 0,5. Niekto si myslí, že keď kúpi tri pollitrové fľaše, že je tam toľko odpadu ako v 1,5 litrových, čo je totálna kravina, v troch pollitrákoch je ho tam minimálne dva krát toľko. Najlepšie je kupovať potraviny s priesvitným obalom aby sme vedeli, čo kupujeme.

 

OSTATNÉ

Na koniec ešte dve bonusové rady.

1 ) Vysádzať stromčeky

Stromy, respektíve ich korene spevňujú pôdu. Stromy, respektíve ich zelené časti vyrábajú fotosyntézou nám tak potrebný kyslík. Stromy majú pekný estetický efekt v záhrade. Stromy sú príjemným prostredím pre všetky vekové kategórie. Niektoré stromy produkujú chutné ovocie. Všetko pozitíva, tak prečo si ich niekoľko nevysadiť aj vo vašej záhrade ?

2 ) Poučovať kamarátov

Toto patrí do plastov ! Toto zasa do papiera ! Nehádž to na zem ! Zastav tú vodu ! Nezasvätených kamarátov treba poučovať. Každým takýmto poučením vykonáte dobrý skutok a ochránite životné prostredie. Možno pred kamarátom budete vyzerať ako magor ale vy budete vedieť, že robíte správnu vec.

 

Zdroj obrázku : https://www.ziar.sk/sekcie/kategoria/mestsky-urad/zivotne-prostredie/ako-separovat/