5 dôvodov, prečo nefajčiť

05.03.2013 13:30

Takmer polovica študentov fajčí (niekde aj viac). Prečo by si sa k nim nemal pridať ? Odpovede nájdeš tu.

 

1 ) Smradľavý zápach

Vždy, po každej cigarete, každý človek spozná, že ste fajčili ? Prečo ? Vy to možno necítite ale vaše okolie cíti cigaretový dym, ktorý hneď udrie do nosa pri príchode do miestnosti (spomeňte si na vášho učitela, ktorý fajčí). Prvý dôvod, prečo nefajčiť.

 

2 ) Ničíte si zdravie

Fajčením sa zvyšuje riziko rakoviny pľúc, kožné ochorenia, problémy s dýchaním. Ak sa rozhodnete fajčiť na profesie ako futbalista, športovec, atlét alebo hasič môžete zabudnúť. Po dlhšom čase fajčenia už budete zadýchaný aj pri behu na desať metrov. Väčšina starších ľudí fajčí preto, lebo vedia, že sa blíži ich koniec a že kondíciu už nepotrebujú.

 

3 ) Ohrozujete okolie

Pri fajčení si uvedomte to, že výpary z cigariet (cigaretový smog) je škodlivý nie len pre vás ale aj pre celé vaše okolie, ktoré sa ho nadýcha a preto nie ste ochoreniami ohrozený len vy, ale aj vaši blízky a nevinný ľudia, povedzme, na ulici. Ak chcete fajčiť, tak radšej v súkromí.

 

4 ) Špinavšie zuby

Fajčením si kazíte aj zuby. Po fajčení vám žltnú zuby a postupne vám môžu aj sčernúť a vypadnúť. Nikto z vás asi nechce zažiť dvojhodinové trhanie zubov, že nie ? Treba si vaše zuby vážiť a nepoškodzovať ich zbytočným fajčením.

 

5 ) Zbytočná strata preňazí

V dnešnej dobre balík cigariet stojí okolo troch eur (každodenne chodím okolo novinového stánku, niežeby som fajčil J). Ak ste fajčiar, tak povedzme utratíte jeden balík za týždeň (v tom lepšom prípade. To znamená tri eurá za týždeň, dvanásť za mesiac a sto štyridsaťštyri za rok, čo nie je málo. Za takúto sumu by ste si mohli kúpiť takmer čokoľvek – mobil, niečo pekné do izby, jedlo alebo darčeky pre blízkych. Jedno je isté – nefajčiari šetria peniaze.