Čo robiť pre zdravý zrak ?

08.02.2013 15:01

Ak chcete mať zdravý zrak, toto určite nerobte.

 

Počítač zapínajte ak ste už minimálne hodinu hore a vaše oči si zvykli na svetlo. Najhoršie čo môžete urobiť je vstať a zapnúť počítač.

Televízor pozerajte tiež, ak ste už minimálne hodinu hore.

Čítajte iba ak máte výborné svetlo. Čítanie v tme spôsobuje ešte väčšie problémy so zrakom ako počítač (je to individuálne, ale väčšinou).

Nedávajte si na oči okuliare niekoho iného. Ak máte dobrý zrak a chcete si ho zhoršiť, kľudne to robte. Ale ak nie, tak to nerobte. Dioptrie pred vašimi očami vám môžu uškodiť.

Nepozerajte sa priamo do slnka. Okrem poškodenia zraku vám hrozí aj úplna slepota. Neskúšajte to ani s okuliarmi ani s inými pochybnými pomôckami.

Neškúlte a neotáčajte očami. Môže sa stať, že vám tak ostanú, ale to je pravdopodobné ako, že vám pri tom vypadnú. Ale môže vám to spôsobiť bolesti, krátkodobé, či dlhodobé – dokonca si môžete trvalo poškodiť zrak.

Ak púšťate pyrotechniku, hlanve takú, ktorá vybuchuje do všetkých strán (piráti, petardy, megapetardy, včeličky) nepozerajte sa tým smerom kam ju hodíte. Môže sa stať, že vám kúsok vyletí do oka a oslepnete. Mama môjho kamaráta je očná doktorka tak viem o čom hovorím. A pozor, toto nerobte vôbec – NEHÁDŽTE PETARDY DO ĽUĎÍ !!!

Nakoniec ešte jedna rada. Povráva sa, že ak ste slepý a zjete tony mrkvy, vráti vám to zrak, čo je absolútny nezmysel. Ale je pravda, že jedením mrkvy sa podporuje zrak, takže určite nie je naškodu ju jesť.

Vyhľadajte lekára, ak máte nejaké problémy s videním, alebo potrebujete okuliare. Nebojte sa, pretože to budete ľutovať celý život.