Facebook - požierač času

26.01.2013 17:44

Nepoznám človeka, ktorý nie je zaregistrovaný na sociálnej sieti facebook. Áno aj ja som, samozrejme. Som tam zaregistrovaný ale denne tam trávim maximálne pätnásť minút. Aj tak je to podla mňa veľa. Facebook má niekoľko výhod ale hlavne nevýhody. Poďme si o nich niečo povedať. Začnem výhodami.

 

Výhoda – Rýchla komunikácia

Veľká výhoda sociálnych sietí je komunikácia. Je to vlastne aj ich druhým cielom, hneď po peniazoch. Komunikácia s týmito sieťami je veľmi jednoduchá. Iba otvoríte stránku, prihlásite sa a v chatovacom okienku sa rozprávate respektíve si píšete. Nemusíte míňať kredit na telefóne a ani čakať do zajtrajšieho dňa na to aby ste niekomu niečo povedali.

 

Výhoda – Zverejňovanie médií

Je to aj veľká nevýhoda ale teraz niečo o tej pozitívnej stránke. Ak ste spravili výbornú fotku alebo video, môžete ho „hodiť“ na facebook a podeliť sa s ním s ostatnými. Nemusíte ho každému osobne ukazovať, všetci si ho naraz pozrú na facebooku. Alebo ak sa vám páči nejaká pesnička, dáte tam link a všetci si ju pustia a okomentujú ju.

 

Výhoda – Reklamy

Výhoda tejto siete je aj pre firmy, obchody, reštaurácie, časopisy, iné stránky,... Môžu si tam založiť svoju stránku respektíve účet a propagovať svoje produkty, podeliť sa s novinkami alebo štatistikami, dať tam svoju otváraciu dobu a podobné pakoviny. Ak si ľudia túto stránku „lajknú“, budú im chodiť informácie a novinky a konkrétna firma, obchod, atď. tým získa nových zákazníkov. Takto si tam reklamu môže robiť aj jednotlivec ako napríklad herec, spevák, model, atď.

 

Nevýhoda – Požierač času

Výhod už bolo dosť, teraz ideme do druhej, oveľa dlhšej kategórie – nevýhody. Prvá, základná a hlavná nevýhoda je to, že facebook je „požierač času“. Znamená to, že čas, ktorý by ste mohli využiť napríklad učením sa, prechádzkou v parku, hraním sa so svojim psíkom, domácou prácou alebo inou milou činnosťou využijete radšej facebookom, kde vlastne nič iné nerobíte iba si pozeráte obrázky alebo statusy a čakáte až vám niekto niečo zmysluplné napíše. Určite ste si povedali, že prestanem tak dlho bývať na facebooku alebo že idem iba na chvíľu na facebook. Každý si to takto povie a potom z toho je hodina, dve alebo rovno pol dňa. Mám niekoľkých kamarátov, ktorí sa chvália tým, že chodia spať o pol noci alebo skoro ráno. Keď sa ich opýtam, čo tak dlho robia odpovedajú takmer všetci zhodne – facebook. Ja si radšej pospím o štyri hodiny viac akoby som mal byť ukrátený o tie štyri hodiny spánku četovaním, ktoré vlastne znamená čumenie do obrazovky a klikanie na klávesnicu.

 

Nevýhoda – Zanikanie niektorých činností

Je to tak. Vďaka facebooku zanikajú alebo sa postupne vytrácajú niektoré činnosti. Napríklad taká prechádzka po vonku s kamarátmi alebo hranie spoločenských hier. Stále trčíme na facebooku a tam robíme všetko. Od facebooku nás odtrhne iba povinnosť ísť do školy, potreba ísť na záchod alebo hlad (niektrorí dokonca jedia a facebookujú v jeden moment, čo si myslím, že je nehygienické a prejav závislosti). Vďaka facebooku zaniká aj medziľudská komunikácia, respektíve komunikácia na živo. Nemáme si čo povedať, keďže všetko si napíšeme na facebooku za tých desať hodín, čo tam denne sme. Život začína byť iba o facebooku. Jedinou zábranou ako netrčať celý deň na facebooku, je pre dnešnú mládeš iba neprístupnosť počítača, mobilu alebo internetu. Je to úbohé, ako niektorí narábajú so svojim voľným časom.

 

Nevýhoda – Malá slovná zásoba

Na facebooku slovná zásoba stagnuje. Začína byť normálne, že sa tam používajú iba vulgarizmy a ohováračky. Nie veľkú vinu na tom nesie facebook. Môže za to čas, strávený na ňom a aj to, že dnešná mládež málo číta. Ja osobne čítam veľmi veľa. Snažím sa aspoň dve knihy za týždeň. Je síce pekné, že viete písať na počítači ohromujúcou rýchlosťou, ale čo s tým, ak nemáte dostatočnú slovnú zásobu? Viem si asi aj na túto otázku odpovedať. Nevadí to. Na facebooku, ktorý je alfou aj omegou vášho života, vám bohatú slovnú zásobu netreba.

 

Nevýhoda – Poľutovania hodné situácie

Ďalšia nevýhoda je polo - výhoda a polo – nevýhoda. Výhoda ako som spomenul je zverejňovanie médií ale to je tiež aj nevýhoda. Často sa stáva, že niekoho kamaráti navedú k tomu aby sa odfotil v trápnej alebo odvážnej situáci a potom to „hodil“ na facebook. Neskôr by takýto počin mohol ľutovať. Stáva sa to dosť často, keď tam vídam napríklad polonahé baby, ktoré sa predvádzajú ale potom to určite oľutujú. Počul som o tomto takú rozumnú vetu : Nahá baba má na facebooku 300 žiadostí, 2000 priateľov a oblečená baba má na facebooku 1 žiadosť, 100 priateľov, česť a rozum. Je to veľmi pekná a výstižná veta.

 

Facebook má po celom svete už stovky miliónov užívateľov a ich počet stále narastá, facebook mánia pokračuje, niektorí si zakladajú aj desať účtov. Facebook pomaly začína kaziť priateľstvá a začína na svete medzi deťmi pribúdať takých, čo majú desiatky kíl na vyše. Myslia si, že aký sú zaujímaví, že trčia na facebooku do polnoci, pričom iba pozerá do obrazovky. Tým iba priberá a kazia sa mu oči. Tí čo športujú a spia radšej ako četujú, tak tým narastajú svaly a lepší sa ich zrak, metabolizmus aj postava. Keď budete nabudúce zapínať internet, spýtajte sa sami seba, či tam má zmysel byť tak dlho. Máte tri možnosti. Ostať na facebooku do rána, chvíľu pobudnúť a potom odísť alebo zaklapnúť počítač a ísť robiť niečo užitočnejšie. Ja som si už vybral. A čo vy ?

 

Nezabúdajte, Facebook je fikcia, nie realita. Je to iba nejaký virtuálny internetový svet. Realita je tam vonku, v krásnej prírode plnej super ľudí a zážitkov. ak to takto s Facebookom bude pokračovať ďalej, ľudia ani nebudú vedieť, čo je vonku.