Spánok

05.03.2013 13:28

Spánok je druhá najčastejšia činnosť v posteli. Prespíme približne jednu tretinu života a preto potrebujeme spať poriadne a pohodlne. Ako na to ? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

 

1 ) Ako dlho ?

Násťročný by mali spávať asi deväť hodín denne (za jednu noc). Menej je zdraviu škodlivé a viac môže viesť k lenivosti. Radšej si chodťe o dve hodiny skôr ľahnúť ako by ste mali do pol noci trčať na facebooku. Ja osobne spánok milujem a užívam si ho tiež asi deväť hodín denne. Ako niektorí hovoria – niet nad zdravý spánok.

 

2 ) Čo je pri ňom dôležité ?

Pri spánku zohráva dôležitú úlohu niekoľko faktorov. Prvý je kvalita matraca. Matrac by mal byť mäkký (nie veľmi) a mal by sa aspoň čiastočne prispôsobiť vášmu telu. Odporúčam DORMEO matrace. Ďalšie faktory sú svetlosť, teplota a dostatok kyslíka resp. čerstvého vzduchu. Spať by ste mali v tmavej izbe, pri teplote 19 až 20 stupňov celzia a s vyvetraným vzduchom. Dôležitá je samozrejme aj dĺžka spánku, o ktorej som písal vyššie.

 

3 ) Čo nerobiť pred spánkom ?

Po prvé chcem povedať, že keď sem píšem frázu „Pred spánkom“ myslím tým tesne pred ním (hodinku, dve). Pred spánkom určite nepite kávu. Je vedecky dokázané, že to neprospieva spánku. Druhá vec, pred spaním nepite alkohol. Neškodí spánku ale oberá vás o jeho najkrajšiu časť – sny (mimochodom, vedeli ste, že sny trvajú zlomok sekundy ?). Posledná vec, čo netreba robiť pred spánkom je jesť väčšie jedlo alebo povzbudivé nápoje (najedzte sa tri hodiny pred spánkom).