Tabuľa s menom

23.02.2013 16:41

 

Materiály : Kartón, štuple z pet – fľaší, výkres

Kartón by mal mať menšiu stranu asi 15 až 20 centimetrov a dlhšia strana závisí od počtu písmen v slove. 1 písmeno = 15 centimetrov. Výkres by mal mať také isté rozmery (bude sa lepiť na kartón)

So štuplíkmi je to tak isto. Na jedno písmenko je treba asi desať štuplov jednej farby a pozadie podľa písmenka. Treba si to ale dobre rozvrhnúť, aby ste ich mali potom dostatok.

Pomôcky : Nožnice (alebo orezávač na kartón), výtvarnícke lepidlo (určite použite tekuté a neodporúčam obojstrannú lepiacu pásku – štuplíky odpadávajú).

 

Postup

-Odrežeme si kartón aj výkres požadovanej veľkosti (pre istotu väčší, je jednoduché ho na konci orezať).

-Nachystáme si na jednu kôpku štuplíky pozadia a štuplíky písmen. Odporúčam kombinácie, ktoré sa od seba farebne líšia.

-Výkres nalepíme na kartón. Tu môžeme použiť aj obojstrannú lepiacu pásku. Ak použijeme lepidlo, počkáme pol hodinu, kým mierne zaschne.

-Dáme si pred seba šablónu (odvážnejší nemusia, môžu z pamäti) a lepíme štuplíky tou stranou nadol, ktorá je pri kupovaní fľaše hore. Odporúčam lepiť to postupne a to tak, že nalepíme jedno písmenko, počkáme hodinu, ďalšie, potom ďalšie a tak ďalej. Kým bude lepidlo schnúť tak si ho zaťažte čo najťažšími knihami alebo inými predmetmi.

-Keď dolepíme posledné písmenko, zaťažíme knihami celý výtvor a necháme desať hodín schnúť a vyrovnávať sa. Po desiatich hodinách je výtvor na svete a môžete ho podarovať.

 

Čomu sa vyhnúť ?

-Keď nalepujete výkres na kartón, nalepte ho čo najpresnejšie ako viete, žiadne vlnky alebo iné pokryvenia. Štuplíky by nemuseli držať alebo by mohli odpadávať.

-Nepoužívajte tyčinkové lepidlo. Väčšina z nich neprilepí štuplík dostatočne.

-Použite čo najpevnejší kartón aby sa neprehýbal.

 

Zaujímavosti

-Výrobou takéhoto darčeka šetríte životné prostredie a ešte aj niekomu spravíte radosť.

-Cena materiálov je asi desať centov (rátam s tým, že štuplíky z fľaší sú zadarmo od kamarátov a že kartón je z nejakej krabice)

-Výroba tohto darčeku zaberie asi hodinu (bez čakania) a asi dvadsať hodín s čakaním a schnutím.

-Tento darček je praktický, lacný a myslím si, veľmi poteší.