Umývanie zubov

05.03.2013 13:26

Umývanie zubov je po umývaní celého tela druhou – podľa mňa – najdôležitejšiou hygienickou zásadou, návykom. V tomto článku vám priblížim, prečo si umývať zuby, koľko si umývať a ako často. Príjemné čítanie.

 

1 ) Ako často ?

Čistiť zuby stačí dva krát za deň a to ráno a večer. Ale odporúčam zuby umývať po každom väčšom (raňajky, obed, večera) prípadne každom jedle aby ste tak zabránili vzniku zubného povlaku, zubného kameňa a nepríjemnému zápachu z úst. Pozor na umývanie zubov by ste si mali dať hlavne pri konzumovaní potravín ako sú napríklad vajíčka, cesnak alebo tuniak.

 

2 ) Ako dlho ?

Niekedy nezáleží na tom ako dlho ale tak, aby boli poriadne. Zuby narýchlo umyté za päť minút, môžu byť horšou alternatívou ako dôkladné čistenie dvadsať sekúnd. Obyčajný čas čistenia zubov je asi dve až tri minúty, pridáva sa aj použitie ústnej vody a zubnej nite (až po umývaní). Zuby by sa mali čistiť dôkladne, horné aj dolné, predné aj zadné, zboku, zvnútra, zhora – kam až kefka dočiahne. Netreba zabúdať ani na medzizubné priestory a preto používajte zubnú niť aspoň dva krát do týždňa.

 

3 ) Akou pastou ?

Na trhu je obrovské množstvo zubných pást, človek si ani vybrať nevie. Pri výbere by sme vôbec nemali hľadieť na cenu ale skôr na iné faktory : spokojnosť blízkych, vedecké štúdie, obsah. Netreba sa vôbec spoliehať na pasty, kde v reklame ukážu dvoch ľudí s čistými bielymi lesklými zubami. Radšej si vyberte tú, s ktorou máte skúsenosti alebo je vedecky dokázané, že obsahuje látky priaznivé pre zuby.

 

4 ) Čomu sa vyhnúť ?

Určite sa vyhnite tvrdým zubným štetinám, môžu vám poškriabať zuby a takýmito kefkami zuby nevyčistíte poriadne. Mäkké kefky sú lepšie, pohodlnejšie a účinnejšie. Ďalšia vec, ktorej sa vyhnite je konzúmacia veľkého množstva nezubomprospešných látok, ako sú bublinkové a sladké nápoje, sladkosti s vysokým obsahom cukru a príliš tvrdé potraviny.

 

5 ) Načo si ich čistiť ?

Otázka na čo je podľa mňa veľmi hlúpa. Prečo si čistiť zuby ? No presne preto, prečo sa sprchovať, umývať, česať, voňať a podobne. Pre hygienu a možno aj trochu krásu. No veď kto by sa chcel rozprávať s človekom, z ktorého je cítiť ešte včerajšiu večeru ?