Vreckové - všetko, čo by ste mali vedieť

17.03.2013 11:42

Vreckové, je to náš malý zárobok v detstve. Ak chcete vedieť ako sa vyhnúť zníženiu alebo ako ho naopak zvýšiť, ste na správnej adrese. Čítajte ďalej.

Čo to je ?

Vreckové je malá suma peňazí, ktorú dostávajú niektorí tínedžeri od svojich rodičov pre svoje potreby, do školského bufetu, na doplnky, kartičky, obrúsky alebo iné aktivity. Je to niečo ako výplata od svojich rodičov. Vreckové ale nedostávajú všetci tínedžeri, čo je podľa mňa chyba. Mali by sa naučiť hospodáriť a uvážene míňať.

Kedy by bolo vhodné ho dostávať ?

Čo sa týka veku, okolo tých trinásť rokov, kedy už vieme pochopiť, čo je pre nás naozaj potrebné a čo nie. Čo sa týka pravidelnosti, tak prvý deň v mesiaci alebo týždni. Ak ho ešte nedostávate a máte viac ako trinásť, skúste sa poradiť s vašimi rodičmi, či nemajú záujem vám nejaké prispievať.

Optimálna hodnota

Podľa mňa by vreckové na mesiac nemalo prekročiť desať euro. Optimálna hodnota je podľa mňa jedno až dve eurá týždenne, prípadne päť až osem eur mesačne. Pri tejto hodnote by sme sa postupne mali naučiť vážiť si každé euro, ktoré dostaneme a šetriť si ich na dôležitejšie veci ako sú čipsi v školskom bufete.

Čo robiť pre jeho zvýšenie ?

Pre jeho zvýšenie je potrebné ukázať rodičom, že ste zodpovedný a viete s peniazmi hospodáriť. To znamená každý mesiac si niečo z vreckového odkladať a ostatné rozumne využiť. Skúste niekedy zájsť do papiernictva alebo dekoratívneho obchodu a ukážte, že viete peniaze minúť aj rozumne, napríklad na také stojany na perá alebo peknú sošku na poličku. Alebo skúste investovať do nejakej matematickej alebo vedomostnej súťaže. Možností je naozaj veľa. Buďte kreatívny.

Akým chybám sa vyhnúť ?

Čo robiť pre to, aby vám vreckové naopak neznížili alebo nezatrhli úplne ? Treba si najprv uvedomiť, že ak dostávate vreckové, neberte to ako samozrejmosť. Predsa len sú to peniaze vašich rodičov a preto si ich treba vážiť, nie je to ich povinnosť dávať vám ho, robia to len z vlastnej vôle. Prvá chyba, ktorú najčastejšie študenti robia pri dostávaní vreckového je tá, že rozumne nehospodária. Minutie v prvý deň na cigarety vám ho zvýšiť určite nepomôže preto si treba úspory načasovať tak, aby vám niečo ostalo aj na koniec mesiaca. Určite vám neodporúčam kupovať si alkohol alebo cigarety (o drogách už ani nehovorím). Ak vám na to rodičia prídu, rozhodne vám ho nezvýšia. Druhá chyba je časté pýtanie si peňazí od rodičov dodatkovo, to znamená napríklad v strede mesiaca. Vtedy rodičia, ak im nedáte rozumné vysvetlenie, uvidia, že s vreckovým nehospodárite a že ho čo najskôr míňate a preto to bude negatívne vplývať pri zvyšovaní alebo znižovaní.

 

P.S.: Zachovajte skromnosť a nepýtajte veľa !