Výhody knižnice

27.01.2013 13:56

Tento článok je určený hlavne pre tých, ktorí si myslia, že knižnica je len pre bifľošov a pre tých, ktorý váhajú, či sa majú do knižnice vôbec prihlásiť.

 

1 ) Dostupnosť mnohých kníh za minimálny poplatok

Myslím si, že dve eurá za rok nikomu neublížia. Skutočne je to tak – ročný poplatok za používanie knižnice je iba dve eurá (niekde menej niekde viac). A za tie dve eurá si môžete požičiavať, koľko len chcete, ale pozor – ak neprídete skôr ako mesiac od minulej návštevy, môže sa stať, že vám dajú upomienku (zvyčajne 50 centov, závisí od času, ktorý ste tam neboli). Môžete si vyberať veľmi veľa kníh, vo väčších mestách máte naozaj obrovský výber, stačí len vedieť, čo chcete a kde to hľadať.

 

2 ) Príjemné prostredie

Keď chodím do knižnice, zvyčajne si tam idem oddýchnuť. Oddýchnuť od uponáhľaného sveta, porozprávať sa s tetami, čo tam každodenne upratujú stovky kníh a prečítať si, čo je nové. Nejdem tam iba „na otočku“. Vždy tam strávim minimálne hodinu, kľudne aj tápaním medzi policami. Knižnica je naozaj pozoruhodné miesto. Nikdy neviete, čo tam môžete objaviť. Knižnica je také milé tichučké miesto, nikto na vás nekričí, žiadne autá, plyny, proste úplne ticho. A to mám na knižnici najradšej.

 

3 ) Množstvo literatúry

Je tu obrovské množstvo beletrie. Knihy rôznych žánrov, pre deti aj dospelých, pre chlapcov aj pre dievčatá, pre športovcov aj pre vedcov, prosto každý si tu príde na svoje. Mnohí súčasný študenti si všetky knihy kupujú, niekedy za veľké peniaze, a potom keď dočítajú, jednoducho odhodia do kúta. Nevedia si ani predstaviť, koľko by ušetrili za požičanie, keby si nekupovali. Mnohí si myslia, že knižnica je len pre šprtov a  udných ľudí, že je to trápne miesto pre hlupákov. Ale to vôbec nie je pravda. Knižnica je pre všetkých a mnohokrát takéto pochybné výroky hovoria iba tí, ktorý do knižnice nikdy ani nepáchli a večne sedia za počítačom.

 

4 ) Pomoc pri referátoch

Množstvo dnešných profesorov už vyžaduje referáty z kníh, nie Ctrl + C, Ctrl + V z internetu. A k tomuto je knižnica tiež dobrý pomocník. Kľudne si tam môžete prísť vypožičať knihy o téme, problematike, ktoré potrebujete, alebo si ho môžete spraviť rovno tam, mnohé väčšie knižnice už ponúkajú aj prístup k počítačom a internetu (samozrejme nie taký ako doma, ale stačí to).