Vyskúšajte

05.02.2013 16:44

V tomto článku nájdete pokusy, ktoré môžete skúsiť aj doma.

 

Dve knihy kľudne unesú aj jeden a pol tonové auto. Ako je to možné ?

 

Potrebujeme : Dve knihy (minimálne dvestostranové)

Podmienky : Strany musia byť pevné a prekryté minimálne päť centimetrov

Obmeny : Dá sa to aj s kartami

Postup : Položte dve knihy vedľa seba na stôl. Časťami kde sa otáčajú, by mali byť pri sebe. Začnite otáčať strany jednej knihy a zasúvať ich medzi strany druhej knihy. Vznikne vám akoby jedna veľká kniha s dvoma viazaniami na bokoch. Teraz ich skúste oddeliť. Nejde to, však ?

Ako je to možné ? : Existuje sila, ktorá nám nedovolí kĺzať sa donekonečna po ľade alebo nedovolí aby sa futbalová lopta kotúľala stále a rovnakou rýchlosťou. Táto sila sa nazýva trenie. Trecia sila sa zvyšuje, keď sa zvyšuje aj trecia plocha. V tomto prípade sme mali treciu plochu asi 2 metre štvorcové. Na to, aby sme tieto knihy mohli od seba oddeliť, by sme potrebovali silu asi sto krát väčšiu ako keď od seba oddeľujeme dva papiere. Lepšie sa vám to prestaví, ak vám poviem, že dve takto spojené knihy udržali bez menších problémov osobné auto.

 

Na parapet položíte ľadovú kryhu a cez ňu dáte špagát, ktorý má na oboch koncoch ťažké závažia. Vonku mrzne a vy sa vrátite po pol hodine : Špagát je na zemi a ľadové kryha stále celá. Je to možné ?

 

Potrebujeme : Ľadovú kryhu s rozmermi asi 30 x 5 x 5 centimetrov, špagát, dve závažia (minimálne sto gramov a maximálne pol kila)

Podmienky : Menej ako -1 stupeň celzia

Postup : Vytvorte si ľadovú kryhu so spomínaními rozmermi (nemusia byť presné, stačí ak si nejakú nájdete v záhrade alebo nalejete vodu do krabičky a necháte zmrznúť). Položte ju na parapet tak, aby väčšia časť bola na parapete a iba kúsok visel vo vzduchu (aby sa kryha neprevrátila na zem). Niekde pri koniec (minmálne dva centimetre od okraja) pripevnite špagát, na ktorý s oboch strán pripevníte závažia o spomínanej hmotnosti. Nechajte to takto cez noc, ráno sa prídite pozrieť.

Obmeny : Ak nemáte závažia, postačia nejaké peračníky alebo napríklad ovocie.

Ako je to možné ? : Keď zavesíte špagát so závažiami na ľadovú kryhu, gravitačná sila začne priťahovať aj špagát aj závažia k zemi. V tom aby padli na zem im bráni iba ľadová kryha. Špagát postupne začne roztápať ľad pod sebou, posúvať sa k zemi až kým nespane. Ale ako je možné, že ľadová kryha ostane celá ? V procese posúvania špagátu k zemi, voda nad ním postupne zamŕza na ľad, preto kryha zostane takmer nepoškodená.